Kulináris kalandozások a történelemben - Nagy Balázs 60.

2022.07.12.
Kulináris kalandozások a történelemben - Nagy Balázs 60.
Nagy Balázs, a Középkori Történeti Tanszék vezetője idén júliusban tölti be 60. életévét.

A jeles alkalmat megünneplendő, a tanszék két oktatója, Uhrin Dorottya és Vadas András Szende Katalinnal, a Közép-európai Egyetem oktatójával együtt A történelem asztalánál címmel emlékkötetet szerkesztett, amelyet Nagy Balázs a hétvégén egy meglepetés ünnepség keretében vehetett át. 

Az étkezés a paradicsomi kezdetektől napjainkig végigkíséri az emberiség történetét. A puszta létfenntartáson túl alapvető szerepet játszott és játszik a kisebb-nagyobb emberi közösségek kialakulásában, formálásában és megszilárdításában.

Mindezek múltbéli és máig ható következményeinek feltárása legalább olyan hálás téma a társadalom- és kultúrtörténet számára, mint amilyen élvezetes a gazdaságtörténet kutatóinak vagy a régészeknek egy-egy hétköznapi, esetleg ünnepi étel hozzávalói vagy a készítésükhöz használt eszközök nyomába eredni, termelésüket, kereskedelmi forgalmukat és fogyasztásukat megvizsgálni.

Ezek a megfontolások is hangsúlyt kaptak, amikor a jelen kötet szerkesztői mintegy másfél évvel ezelőtt Nagy Balázs közelgő születésnapjának megünnepléséről tanakodni kezdtek. Olyan személyre szóló meglepetést igyekeztünk előkészíteni, amely szakmai és emberi szempontból egyaránt méltó az Ünnepelt személyéhez. Balázs ugyanis történészi kvalitásai mellett nemcsak a nagycsarnoki bevásárlások, a kedvvel és hozzáértéssel elkészített sültek és a különböző alkalmakhoz illő borok kiválasztásának mestere, hanem a szíves vendéglátásnak is. Ezért hagyományos ünnepi tanulmánykötet helyett egy annál közvetlenebb és örömtelibb műfajt gondoltunk ki, amelyben a szellemi élvezetek tartalmas közös cselekvésben, a vendéglátások viszonzásában is testet öltenek. Így jutottunk el az ünnepi lakoma és az ezt kísérő kötet gondolatához.