Trimarium. Publikációs felhívás

2023.03.14.
Trimarium. Publikációs felhívás

Publikációs felhívás

Trimarium. History and Literature of Central and Eastern European Countries 2/2023

 

A krakkói Irodalmi Intézet (Instytut Literatury) kéziratokat vár új tudományos negyedéves folyóirata, a Trimarium. History and Literature of Central and Eastern European Countries második számához. A folyóirat fő célja Közép- és Kelet-Európa különböző országai, köztük Csehország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország történelmének és irodalmának bemutatása – különös tekintettel a 20. és 21. századra –, fenntartva a többi Trimarium-országra való kiterjesztés lehetőségét. A folyóirat a külföldi kutatók perspektívája helyett az említett országok kutatóinak nézőpontját kívánja bemutatni. Az állandó történelmi és irodalmi rovatok mellett, melyekben egy-egy témához kapcsolódnak az írások, helyet kap Varia rovat, ahogyan publicisztikai is. A folyóirat a nemzetközi közönséget célozza meg, a tudományos igényesség mellett elköteleződve a régióval kapcsolatos ismeretek angol nyelvű olvasók körében történő terjesztése iránt is. Ennek érdekében a folyóirat nyomtatott változata angol nyelven jelenik meg, míg az elektronikus változat eredeti nyelven is elérhető lesz.

A második szám történelmi rovata gazdasági problémaként tárgyalja az államszervezetek első világháború utáni létesítését és összeolvasztását. Valamennyi közép- és kelet-európai ország esetében jelentős változások következtek be a gazdaság működésében a háború előtti időszakhoz képest. Ez egyaránt igaz volt az újjászülető, újonnan alakult államokra és a korábban is létezőkre, ahol kormányváltások és jelentős területi változások zajlottak. A gazdasági struktúrák, ellátási láncok, vámhatárok, adó- és valutarendszerek változásai teljesen új helyzetet teremtettek a régióban. Témajavaslatok az egyes országok 1939 előtti problémáit, kihívásait és változásait tárgyaló tanulmányokhoz:

  • Milyen mértékben nehezítette meg a gazdasági fejlődést az állami struktúrák kiépítése? Megfigyelhető volt-e ellentétes hatású jelenség?
  • A szomszédos országok milyen intézkedései voltak hatással a hátráltatott fejlődésre a gazdaság területén? Szándékosan születtek-e, vagy a fejlesztési elképzelések vagy érdekek ütközéséből adódtak?
  • Hogyan zajlott az ellátási láncok átalakulása az új valóságban?
  • A két világháború közötti időszakban mely fontos, a nemzetgazdasági helyzetet befolyásoló gazdasági jelenség volt globális, és melyik jelentkezett regionálisan?

 

Kérjük, kb. 15–20 oldalas (legfeljebb 40.000 karakter terjedelmű) cikkét a következő e-mail címekre továbbítsa:

Pawel Nowakowski (pawel.nowakowski@instytutliteratury.eu)
Magdalena Jankosz (magdalena.jankosz@instytutliteratury.eu)

A tanulmány nyelve: magyar – a szerkesztők gondoskodnak az angol fordításról.
Absztraktok beküldési határideje: 2023. március 31. (lehetőleg angolul, legfeljebb 500 szó terjedelemben)
A tanulmányok beküldési határideje: 2023. április 30.
Megjelenési dátum: 2023. június
Lektorálás: A tanulmányok kettős lektoráláson esnek át. A befogadást követő első lektorálás eredeti nyelven történik, míg a második lektorálás a szöveg angol fordítását értékeli.

A Trimarium kiadója: https://instytutliteratury.eu/en/