Újra az EURHO alelnökévé választották Varga Zsuzsannát

2023.09.28.
Újra az EURHO alelnökévé választották Varga Zsuzsannát
A European Rural History Organisation (EURHO) 2023. szeptember 11. és 14. között Kolozsváron megrendezett konferenciáján újra alelnökké választották Varga Zsuzsannát, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének vezetőjét, az MTA Agrártörténeti és Faluszociológiai Bizottság elnökét. 

2023. szeptember 11. és 14. között Kolozsváron, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen tartotta hatodik nemzetközi konferenciáját a European Rural History Organisation. A konferencia első napján zajlott le a szervezet közgyűlése, ahol megválasztották az új vezetőséget. Az EURHO elnöke a kolozsvári konferencia fő szervezője, Rüsz-Fogarasi Enikő, a Kolozsvári Magyar Történeti Intézet egyetemi professzora lett.

Varga Zsuzsanna 2019 óta alelnöke az EURHO-nak, s e minőségében újra megerősítették őt a 2023-2025 közötti időszakra. E két évben feladatai közé tartozik majd a következő, Coimbra-ban (Portugália) megrendezésre kerülő konferencia előkészítése, továbbá a két konferencia közötti a tagsággal való kapcsolattartás az „EURHO Virtual” rendezvénysorozat révén.

Az ELTE BTK tanszékvezető egyetemi tanára az alapítása óta tagja a szervezet vezetőségnek,

részt vett minden azóta lezajlott Rural History konferencia (2013 Bern, 2015 Girona, 2017 Leuven, 2019 Párizs, 2022 Uppsala, 2023 Kolozsvár) tudományos előkészítésében. Az EURHO iránti növekvő érdeklődést mutatja, hogy a Kolozsváron megrendezett négynapos konferencián közel 40 ország mintegy 400 kutatója vett részt.

Varga Zsuzsanna 2000 szeptembere óta tanít az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékén, 2016 óta tanszékvezető egyetemi tanárként. Az MTA doktora címet 2015-ben szerezte meg. Kiemelkedő kutató tevékenysége elismeréseként 2019-ben Cziráky Antal-díjban részesült. A bölcsészkaron betöltött tisztségei közül kiemelendő, hogy jelenleg a Habilitációs Bizottság elnöke. Oktatói tevékenysége fókuszában a 20. századi magyar történelem áll. Törzstagként részt vesz a Történelemtudományi Doktori Iskola munkájában. 2013. szeptember 1. óta a Modernkori Magyar Történeti Doktori Program vezetője. Fő kutatási területe az 1945 utáni magyar és a közép-kelet-európai agrárfejlődés. Eddigi kutatási eredményei szintéziseként a Harvard Egyetem Cold War Studies könyvsorozatában jelent angol nyelvű monográfiája: The Hungarian Agricultural Miracle? Sovietization and Americanization in a Communist Country. (New York, Rowman and Littlefield, 2021.)